Soda brood is iets typisch Iers. Toch lijkt het me niet onwaarschijnlijk dat we dit - over een week of 4 al - ook in Schotland voorgeschoteld gaan krijgen. Het heeft een aparte smaak. De eerste keer dat ik het proefde was in een Iers cafe in Maastricht. En het was heerlijk. Lekker met hummus, jam, en ander smeerbaar beleg.
Het recept vond ik op culy.nl en ik heb het een beetje gezonder aangepast:
Dit heb je nodig:
200 gram tarwe bloem + wat extra om te bestuiven
200 gram volkoren meel
100 gram havermout
100 gram havermout
1 tl baking soda (ook wel natriumbicarbonaat of zuiveringszout genoemd)
1tl bakpoeder
1tl bakpoeder
1 theelepel zout
En zo maak je het:
Verwarm de oven voor tot 200 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Doe alle droge ingrediënten in een grote kom en meng ze goed.
Doe er dan de karnemelk bij en meng het tot een kleverig deeg.
Leg het deeg op een licht met bloem bestoven oppervlak en vorm er snel een bal van.
Druk de bal iets plat met je hand.
Leg het deeg op de bakplaat. Kerf het diep in kwarten in, net niet helemaal tot de onderkant. Zo kun je het straks makkelijk breken. Bestuif met wat bloem.
Bak 30 minuten of totdat het brood gaar is – het moet goudbruin zijn en hol klinken als je op de onderkant klopt.
Laat afkoelen op een rooster.
Tip: sodabrood is het lekkerst als het binnen een dag gegeten wordt. Het kan goed ingevroren worden.
Je kunt ook gedroogde tomaatjes en olijven toevoegen, of geraspte Cheddar kaas. Heerlijk!