Dag 5 van Oban naar Fort William via Glencoe

Mc Gaig's tower is leuk om te doen in Oban. Het ligt bovenop de berg, maar het is geen moeilijke klim. Het bouwsel lijkt nog het meest op het colloseum. Er zijn prachtige tuinen omheen aangelegd en ook in de tower is het mooi. Vanaf de achterkant heb je uitzicht op Oban en de eilanden aan de overkant.
Het bezichtigen van dit bouwwerk is gratis. Als je trouwens veel wilt zien van een land waar je nauwelijks hoeft te betalen voor bezienswaardigheden; Schotland is the place to be. 




Na rondgekeken te hebben zetten we onze reis voort en komen toevallig langs Castle Stalker. Ik kon er gevoelsmatig niet voorbij rijden zonder een foto te maken. Dit is prive bezit en je kunt het dan ook niet zomaar bezoeken. Er worden wel een paar keer per jaar tours georganiseerd, maar hoe dat in zijn werk gaat zul je zelf even moeten nakijken.



We hebben inmiddels een ' kaart'  bemachtigd van Fort William. Dit zijn hele handige A3 formaat uitgaven van locale bedrijven die hun advertenties erop kwijt kunnen, terwijl de toeristen een leuke, bijzondere stadskaart in handen hebben. Deze hadden we ook van Oban en ook van Road to the Isles, zoals de weg van Fort William naar Mallaig wordt genoemd.


We rijden het gebergte van Glencoe in. Op sommige hoge punten ligt er nog sneeuw. Het is een majestueus gebergte en het wordt ook wel het Dal der Tranen genoemd, vanwege de historie. In 1692 werd de clan Mac Donalds hier afgemaakt door clan Campbells, omdat ze een dag te laat Willem III van Oranje als hun koning erkenden. Ja, je leest het goed; Willem III van Oranje...





Een zijtak van Glencoe is Glen Etive. Als je genoeg tijd hebt, is dit bijzonder mooi om even te stoppen of er een prachtige wandeling te maken.


Hier liep het water dat in mei was gevallen gewoon van de bergen af, de rivier in.





Doedelzakspeler in Glencoe. Voor een pond mag je in Schotland met openbare kunstenaars mee op de foto.


We reden verder naar Fort William, in het voetspoor van Claire en Jamie Fraser uit Outlander. Je kent de serie misschien wel als Schotlandfan? Jamie wordt hier zwaar gefolterd door kapitein Randall. Daarna wordt hij overgebracht naar het klooster in Beauly om beter te worden. De resten van het echte klooster Beauly hebben we uiteraard ook bezocht, maar pas toen we in Inverness waren.

Zo moet Fort William er in het echt uitgezien hebben in 1746. 




Nu is er dit nog over:


De oorspronkelijke ingang van het fort vonden we terug als poort naar een plaatselijke begraafplaats.


Mijn aandacht werd getrokken door iets achter mij. Daar...bovenop de eerste berg; de vlag van Schotland!



En nu lekker naar onze B&B, genieten van A Dram of Whisky!
Daarna lekker naar bed voor ....(tromgeroffel)...onze overtocht naar Skye!