Een nieuwe reis naar Schotland!




gemiddeldemaximum
temperatuur (°C)
gemiddelde
minimum

temperatuur (°C)
gemiddeld aantaluren zon
per dag
gemiddeld aantaldagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
 neerslagper maand
gemiddelde
zee
temperatuur (°C)
januari3-31238
februari5-31187
maart7-12217
april1024198
mei14561710
juni17761612
juli18951713
augustus171051914
september14742214
oktober10422312
november6012210
december4-11219
 = 0-5 mm ●  = 6-30 mm ●  = 31-60 mm ●  = 61-100 mm ●  = 101-200 mm ●  = meer dan 200 mm



We gaan in november terug naar Schotland
Heb ik de eerste keer 25 jaar moeten wachten, nu voldeed 2,5 jaar. En over 8 weken gaan we al! Het grootste verschil is het tijdstip waarop we gaan. In 2015 gingen we in juni, nu gaan we in november.
Was het in juni heerlijk weer, ook al was het niet bijster warm; nu in november zullen we warme jassen en veel droge sokken nodig hebben; zie de tabel hierboven. Verder gingen we in juni 2015 voor 12 dagen, nu 'slechts'  5. Het is dus een mini vakantie, maar dat mag de pret niet drukken.

Algemene tips voor een bezoek aan Schotland:

* in mei en juni is de kans op goed weer in Schotland het grootst. Wil je echter een korte goedkopere vakantie naar Schotland, dan zijn de maanden april en oktober handig als je kastelen etc wilt bezoeken, want die zijn dan al/nog open. Of zoals wij in november - of nog later - als je alleen de sfeer van dit prachtige land nog eens wilt proeven en wilt genieten van de woeste natuur. Na 20 november tot en met de eerste week van januari zijn er veel kerstversieringen als je daar gek op bent. De Schotten in ieder geval wel; er zijn het hele jaar door Christmas Shops geopend, bv deze hier in Stirling.




* een water- en winddichte jas, goede schoenen, een stormparaplu, voldoende droge sokken zijn geen overbodige luxe, en ik heb altijd een vestje bij me. Hoe gek het ook klinkt; wij gingen in juni en hadden schitterend weer. Ik hou van veel uitstappen onderweg, want ik wilde alles zien en ook alles onthouden, dus overal werden foto's van gemaakt. (ter info; we reden 3.400 km in totaal en ik had 3.445 foto's...) 
In Schotland is het weer één groot magisch mysterie. Je hebt bv een stralende lucht, gaat een bocht om en daar hangt dan opeens een dreigende lucht, of is het gewoonweg opeens een stuk kouder. Ik was heel blij met mijn bodywarmer en met mijn vest! 

Een voorbeeld van de lucht in een uurtje tijd tussen ergens bij Loch Lomond:







* misschien overbodig te vermelden, maar ik doe het toch; in Schotland rijden ze op de linker weghelft. Als je in een Nederlandse auto rijdt, zal dat minder aanpassingsvermogen vragen dan dat je ook een auto gaat rijden met het stuur rechts; dat is opeens op twee manieren aanpassen. Maar ik moet zeggen, mijn man was snel gewend en na de eerste rotonde bij Newcastle wist hij al niet meer beter. Onderstaande aanwijzing kom je door heel Schotland tegen.





* op smalle weggetjes hebben ze 'passing places' gemaakt. Dit zijn een soort haventjes die niet bedoeld zijn je auto aan de kant te zetten om foto's te maken, maar om de ander te laten passeren, omdat er gewoonweg geen twee auto's naast elkaar passen. In de Highlands zijn de Schotten erg vriendelijk en knipperen ze gerust van 100 meter verder met hun lichten als teken dat zij zelf wachten en jij door kunt rijden. Hoe hoger in de Highlands, hoe vriendelijker de Schotten trouwens...


* het links rijden kan met de koplampen van Nederlandse auto's gevaarlijke situaties teweeg brengen, omdat het licht daar in de ogen van de tegenligger schijnt. Het meest Schots-vriendelijk is dus - als je met de eigen auto gaat - dat je de lampen af plakt. Er zijn diverse sites op internet waar ze precies uitleggen hoe je dat het beste kunt doen. Je kunt overigens dure stickers bij de ANWB of elders kopen, maar ook gewone ducktape gebruiken.

* zorg dat je een reisstekker bij je hebt, want in Schotland hebben de stekkers een hele andere vorm. Telefoon opladers, tom-tom opladers, fototoestelopladers, föhns en andere elektrische apparaten zijn daar onbruikbaar.  Deze stekkers zijn voor een paar euro te koop bij de Action.




* in Schotland hebben ze geen euro's, maar ponden. Het goedkoopst wisselen doe je als je in Schotland gewoon geld gaat pinnen bij de bank. Je betaalt dan alleen de wisselkoers, en geen kosten. The Bank of Scotland brengt heel veel verschillende biljetten uit. Soms heb je het gevoel dat je monopoly geld in de handen hebt. O, Schotse Ponden worden in Engeland overigens bijna nergens aangenomen. Zorg dus dat je je Schotse ponden opmaakt, voordat je weer teruggaat naar Engeland. 




* neem medicijnen van thuis mee als je ze nodig hebt; ook paracetamol. Je komt er bijna geen apotheken tegen en paracetamols zijn er duur.

* fototoestel en verrekijker. Want het is echt waar; je kijkt je ogen uit. En als je een beetje bent zoals de meeste Schotlandgangers dan wil je overal herinneringen van én alles van dichtbij bekijken.